Mindfulnesstrainer
‘De golven kan je niet tegenhouden, maar je kan wel leren surfen.’
Jon Kabat Zinn
Hier kun je lezen wat mindfulness precies is en of het iets voor jou is. De grondlegger van de mindfulness, Jon Kabat Zinn, zegt altijd: mindfulness is aandacht geven, gericht in het hier en nu, niet (ver)oordelend.
Het enige wat je dus eigenlijk hoeft te doen om jezelf de mindfulness eigen te maken is je opmerkzaamheid trainen. Dat klinkt vrij makkelijk en eigenlijk is het dat ook, maar in de cultuur waarin wij leven blijkt dit in de praktijk heel moeilijk. De to-dolijstjes zijn eindeloos, je hebt sociale ‘verplichtingen’ en daarbij is er de constante afleiding van de iPhone. Soms word je opgeslokt door alle prikkels om je heen. Je zou dus kunnen zeggen dat onze aandacht vaak ‘ongericht’ is. We laten ons vaak meevoeren in wat onze aandacht trekt in plaats van dat we zelf kiezen waarop we onze aandacht willen richten. Terwijl je leven vaak beter en leuker wordt als je zelf de keuze hebt waarop je je aandacht richt. De effecten van opmerkzaamheid kunnen dus gigantisch zijn.
In de mindfulness richten we onze aandacht op het hier en nu, dus op het huidige moment. Vaak ben je met je hoofd in de toekomst en wat er allemaal nog moet gebeuren of heb je het gevoel: ‘als ik dit eenmaal bereikt heb, kan ik echt gaan genieten’. Of je zit juist veel in het verleden, piekert over dingen die gebeurd zijn en wat je anders had moeten doen. Je voelt je schuldig of vervelend daarover en blijft wat ‘hangen’. Als je niet in het moment leeft, kan je soms het gevoel hebben dat je leven langzaam voorbij glijdt, zonder dat je er onderdeel van bent. Of je hebt constant een gejaagd gevoel alsof er een donderwolk boven je hoofd hangt. Dat is zonde.
Als je eenmaal gaat oefenen met mindfulness zul je ontdekken dat juist het niet-veroordelen het moeilijkste aspect aan mindfulness is. We zijn nu eenmaal gewend om al onze ervaringen te beoordelen met: ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’ et cetera. In het algemeen stellen we ons liever open voor leuke ervaringen. In de mindfulness proberen we een open houding aan te namen naar alle ervaringen, zonder onderscheid tussen aangename of onaangename ervaringen te maken. Deze openheid gaat gepaard met een zekere vriendelijkheid en mildheid naar onszelf en de ander toe. Je kan veel dingen in je leven niet zomaar veranderen, maar wat je wel kan veranderen is de manier waarop je naar deze dingen kijkt. En dat maakt heel veel verschil voor je levensgeluk.
De mindfulnesstraining die je bij mij gaat volgen is grotendeels gebaseerd op MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), ontwikkeld en gedoceerd door Jon Kabat-Zinn in het medisch centrum van de Universiteit van Massachusetts vanaf 1979. Daarnaast leunt deze training ook op het wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van mindfulness, dat vanaf 1990 in een stroomversnelling kwam. Dit is te danken aan John Teasdale en zijn collega’s van de universiteit van Oxford. Zij noemden hun training MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Ik ben opgeleid tot mindfulnesstrainer cat. 1 bij SeeTrue en de Mindfulness Academie.
Mindfulnesstrainer
Utrecht Mindfulnesstrainer
Voor wie is mindfulness?
Heb je weleens het gevoel dat je teveel dingen moet? Slaap je slecht of ervaar je veel spanning in je leven? Heb je soms sombere gedachtes of kamp je met vermoeidheid? Maak je je vaak zorgen of heb je chronische pijn? Ontdek dan nu de kracht van mindfulness!
De training volg je bij mij in een klein groepje. Individuele sessies zijn ook mogelijk. Tijdens de lessen leer je hoe je mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven en zal je oefeningen meekrijgen voor thuis. Je hoeft geen ervaring met mindfulness te hebben; iedereen kan de training volgen.
Wat kan het je brengen?
- Rust in je hoofd en je leven; een minder gejaagd gevoel
- Meer controle over je leven
- Meer van je leven genieten
- Beter slapen
- Inzicht in bepaalde (hardnekkige) gedachtepatronen
- Meer geduld met jezelf en anderen
- Betere keuzes durven te maken
- Met aandacht leven in het hier-en-nu i.p.v. in het verleden of de toekomst
Meer weten over mindfulness of over mij? Kijk op de website van mijn opleiders of mail/ bel mij!